bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Poradca

 

Spájkovačky s výkonom od 10 do 900 W patria medzi nenahraditeľné vybavenie každej elektrotechnickej dielne či laboratória. Vyberte si spájkovaciu stanicu s prevádzkovou teplotou od 50 °C do 600 °C od renomovaných svetových výrobcov ako je Weller, Ersa, TOOLCRAFT alebo BaseTech.

Spájkovacia stanica - všetko, čo potrebujete vedieť pred jej nákupom

Spájkovaciu stanicu je možné použiť v mnohých oblastiach na spájkovanie elektronických súčiastok pomocou intermetalického pripojenia. Napríklad komponenty je možné pripojiť k doskám plošných spojov. Vo výskume a vývoji je spájkovanie veľmi používanou technológiou k rýchlej výrobe a pri zdokonaľovaní prototypov. Týmto spôsobom sú výrobky rýchlo pripravené na ďalšie kroky procesu a na testovanie.

Vzhľadom na to, že elektronické súčiastky sú stále menšie a menšie, spájkovanie môže byť komplikovanejšie. Spájkovacia stanica preto musí pri osadzovaní prototypov fungovať spoľahlivo a presne, aby nevznikali chyby, ktoré by ovplyvňovali výsledky testov a tým spomaľovali celý proces vývoja. Pre profesionálne použitie je obzvlášť dôležitá funkcia rýchleho ohrevu a následný prechod do pohotovostného režimu. Ďalej tiež jednoduché ovládanie a režimy pre úsporu energie.

Aké spájkovacie stanice sú k dispozícii?

Digitálne, analógové a teplovzdušné

Tradičné analógové alebo digitálne spájkovacie stanice sú spravidla vhodné pre čipové karty, mikrokontroléry, dosky s plošnými spojmi a pre ďalšie elektrické komponenty. Jediným rozdielom medzi analógovými a digitálnymi spájkovacími stanicami je regulácia teploty. Analógové zariadenia majú gombík pre nastavenie teploty, ktorý užívateľovi poskytuje len obmedzenú presnosť nastavenia teploty. To znamená, že je potrebná veľká skúsenosť pre presné spájkovanie.

Nastavenie teploty v digitálnych spájkovacích staniciach prebieha presne tlačidlami s rozlíšením spravidla 1 °C. Aktuálna a požadovaná teplota sa zobrazuje na displeji, čím je možná presná regulácia teploty. Teplota zostáva do značnej miery konštantná počas celého procesu spájkovania, a ak nie, okamžite to vidíte na displeji a môžete teda počkať, než sa teplota vráti na požadovanú hodnotu.

Súčiastky pre povrchovú montáž (SMD) sú citlivé a môžu sa poškodiť letovaním pomocou tradičnej spájkovacej stanice. Alternatívou môže byť teplovzdušná spájkovacia stanica, ktorá ohrieva spájku prostredníctvom horúceho vzduchu z trysky. Okrem samostatných teplovzdušných spájkovacích staníc ponúkajú výrobcovia univerzálne zariadenia, ktoré kombinujú tradičné spájkovačky s teplovzdušnými. K dispozícii sú tiež rôzne teplovzdušné trysky.

Spájkovacie a odspájkovacie stanice

Mnoho spájkovacích staníc umožňuje tiež odspájkovať už spájkované súčiastky. Tento proces je ťažkopádny, pretože odspájkovanie trvá oveľa dlhšie ako spájkovanie. Pre úspešné odspájkovanie je nutné komponenty udržiavať pomocou spájkovačky dlhšie v teple, čím hrozí poškodenie jednak súčiastky, tak i spájkovacieho hrotu.

Kritériá pre výber dobrej spájkovacej stanice

Obsluha

Spôsob obsluhy je základná charakteristika spájkovacej stanice.

Batériové alebo napájané zo siete: Spájkovacie stanice napájané pomocou batérií či akumulátorov poskytujú väčšiu flexibilitu. Môžete ich použiť kdekoľvek bez ohľadu na zdroju energie. Možná doba používania je ale limitovaná kapacitou batérie, táto doba je často menej než 1 hodinu. Spájkovacie stanice napájané zo siete sú oproti tomu pri výbere umiestnenia menej flexibilné, nemajú však žiadne časové obmedzenie v prípade ich používania.

Pohodlné uchopenie: Vzdialenosť medzi rukoväťou a spájkovacím hrotom by nemala byť podceňovaná. Napríklad ak chcete spájkovať na dosku s plošnými spojmi s pevnými odpormi a tranzistormi, krátka vzdialenosť medzi spájkovacím hrotom a rukoväťou zaisťuje presnú prácu. Ak sú väčšie súčasti spájkované silnou špičkou, medzera by mala byť väčšia. Dôvodom je vyššia teplota, ktorú vyžaduje spájkovanie. Mala by sa uchovávať po dlhšiu dobu kvôli väčšej spájkovacej ploche.

Flexibilný kábel: Ďalším prvkom, ktorý definuje prevádzku spájkovacej stanice je kábel medzi spájkovacou rukoväťou a základňovou stanicou. Čím je kábel tenší, ľahší a dlhší, tým lepšie sa dá spájkovacím hrotom dostať na správne miesto, bez toho aby bolo nutné premiestniť súčasti alebo základnú stanicu.

Ďalšie prvky umožňujúce jednoduché ovládanie spájkovacej stanice:

  • jasný displej napríklad na digitálnych spájkovacích staniciach zobrazuje nastavenú a skutočnú teplotu alebo stav vykurovacieho zariadenia,

  • zaznamenáva niekoľko teplotných jednotiek, ktoré je možné nastaviť pomocou jediného tlačidla,

  • vhodné spájkovacie hroty: spájkovacie stanice sa spravidla dodávajú so spájkovacími hrotmi s priemerom 2 mm. Rozpätie je však omnoho väčšie a síce od 0,2 do 35 milimetrov, takže pre každú prácu nájdete ten správny spájkovací hrot. Mali by byť ľahko vymeniteľné.

Výkon

Výkon spájkovacej stanice závisí nielen od maximálnej teploty, ale tiež od doby, za ktorú sa spájkovací hrot zahreje na požadovanú teplotu. Výkon spájkovacích staníc sa pohybuje od 10 do 900 W. Pre najmenšie spájkovacie práce stačí výkon 10 W. Pri spájkovaní materiálov s vyššou tepelnou vodivosťou, ako je meď alebo plech, sa odporúča spájkovacia stanica s výkonom väčším ako 60 W. Väčšina spájkovacích staníc má výkon 50 až 80 W a dokážu sa zahriať na teplotu od 150 do 450 °C. Výkonnejšie zariadenia majú maximálnu teplotu 600 °C.

Teplota

Teplota potrebná pre tvrdé spájkovanie závisí od teplotného rozsahu topenia spájkovačky. Pre mäkké spájky napospol postačujú nástroje s teplotným rozsahom 150 až 450 °C. Spájkovací hrot by mal dosiahnuť mierne vyššej teploty, než je teplota topenia spájkovačky, aby sa vyrovnali teplotné straty. Príklad: Sn99Cu1 + ML spájkovací cín sa taví pri teplote 227 °C. Pri výbere správneho nástroja nezabudnite, že spájkovací hrot vychladne, akonáhle sa dotkne spájkovacieho materiálu. V praxi preto spájkovacie stanice fungujú dobre pri 350 °C. Teplota je udržiavaná konštantne nad teplotou topenia, ale nie je príliš vysoká. V takom prípade existuje riziko poškodenia spájkovaných dielov. Tok spájky navyše dlho horí. Prvky by už nemuseli byť spoľahlivo prispájkované.

Odchýlka v presnosti teploty by navyše mala byť čo najmenšia. Typické sú výkyvy do ± 10 °C.

Zahrievacia doba

Čím vyšší je výkon nástroja, tým rýchlejšie sa zahrieva. Napríklad veľmi efektívne zariadenia s výkonom 150 W sa zahrejú cca 9 sekúnd z izbovej teploty na 350 °C. Tradičné 60 W spájkovacie stanice poskytujú túto prevádzkovú teplotu v rozmedzí 40 až 70 sekúnd.

Ak je nástroj potreba používať niekoľkokrát denne, odporúča sa dostatočne výkonná spájkovacia stanica. Vďaka výkonnej spájkovacej stanici je čakacia doba na ohrev prístroja za celý deň minimálna. Oproti scenáru, kedy by spájkovačka zostala celý deň nahriata na prevádzkovú teplotu, je toto ekonomicky výhodnejšie voľba, navyše sa hrot menej opotrebováva. Zariadenie je však stále pripravené na použitie počas niekoľkých sekúnd.

Funkcia pohotovostného režimu a automatické vypnutie

Odporúčame spájkovacie stanice, ktoré sa automaticky prepnú do pohotovostného režimu alebo sa celé vypnú. V pohotovostnom režime (funkcia stand-by) sa spájkovací hrot ochladí na 100 až 150 °C. Vykurovacie teleso a spájkovací hrot sa opotrebovávajú pomalšie, navyše šetria energiu. Ak sa spájkovacia stanica opäť začne používať, zahriatie na prevádzkovú teplotu je takmer okamžité.

Ešte bezpečnejšie sú zariadenia s funkciou úplného vypnutia. Ak sa spájkovačka dlhšiu dobu nepoužíva, napájanie sa automaticky preruší. Okrem nižšej spotreby energie sa znižuje i riziko zranenia alebo požiaru.

Odsávanie škodlivých par

Plyny zo spájkovania predstavujú zdravotné riziko. Preto ich nie je dobré ignorovať. Pretože v spájkovacích materiáloch nie sú prítomné žiadne ťažké kovy, ako napríklad olovo, tavidlo sa pri vystavení teplu rozkladá a uvoľňuje nepríjemné výpary.

Navyše spájkovacia para, ktorá sa usadzuje na doskách s plošnými spojmi, znižuje ich kvalitu. To je oblasť, kde filtračné systémy pomáhajú extrahovať častice a plyn zo vzduchu.

Poznámka: Na rozdiel od súkromných odsávacích systémov sú priemyselné a profesionálne inštalácie povinné. Filtre zariadenia sa musia pravidelne vymieňať.

Vyrovnanie potenciálu

Pri práci s elektrickými súčasťami je dôležité dať si pozor na ich citlivosť na statické výboje. Mnoho spájkovacích staníc má preto zásuvku alebo konektor, ktorými sú uzemnené, aby sa vyrovnali potenciály.

Prúd vzduchu pre teplovzdušné spájkovacie stanice

Intenzita prúdu vzduchu je dôležitá pre teplovzdušné spájkovacie stanice. Meria sa ako maximálny počet litrov vzduchu emitovaného za minútu. Množstvo sa pohybuje medzi 2,5 až 120 litrami za minútu. Je dôležité mať možnosť si intenzitu vzduchu regulovať, pretože menšie prvky by mohli vplyvom silného prúdu vzduchu odletieť alebo sa poškodiť.

Náš praktický tip: starostlivosť o spájkovacie a odspájkovacie hroty

Aby ste zaistili, že sa spájkovací hrot príliš rýchlo neopotrebuje v dôsledku oxidácie a usadenín, je dobré sa o neho starať. Aby ste zabránili rýchlemu opotrebeniu spájkovacieho hrotu v dôsledku oxidácie a usadenín, buďte starostliví a pred použitím spájkovačky očistite hrot vlhkou špongiou alebo lepšie tenkou suchou mosadznou vlnou. Teplota spájkovania by mala byť primeraná. Príliš vysoká teplota vedie k väčšiemu opotrebeniu spájkovacieho hrotu. Po spájkovaní očistite hrot čističom.

Spájkovací materiál

Či ide o mäkké alebo tvrdé spájkovanie, závisí od teploty topenia spájky. Ak je teplota pod 450 °C, hovorí sa, že ide o mäkké spájkovanie. Táto metóda je vhodná pre citlivé elektronické súčiastky, pretože nevyvíja vysoké teploty, ktorými by sa mohli niektoré súčiastky poškodiť.

Pri spájkovaní musí byť spájkovačka viac zahrievaná kvôli stratám pri prenose. Spájkovací hrot tak môže aj v prípade mäkkého spájkovania dosiahnuť teploty nad 450 °C. Mäkké spájkovanie je zvlášť vhodné pre materiály, ako je oceľ, meď, mosadz alebo striebro a pre spoje, ktoré sú mechanicky vysoko namáhané.

Vysokoteplotné spájkovanie natvrdo často dosahuje teplotu až 900 °C a používa sa v priemysle.

Existujú rôzne komponenty pre mäkké a tvrdé spájkovanie. Je potrebné poznamenať, že od roku 2006 môže elektronický priemysel používať iba spájky, ktoré neobsahujú olovo (smernica ES 2002/95 / ES). Olovo je v elektronických zariadeniach povolené len vo veľmi výnimočných prípadoch. Používa sa iba pre zliatiny cínu s meďou a niklom alebo meďou a striebrom.

Príslušenstvo

Pomocná rukoväť (tretia ruka)

Stabilnú upínaciu rukoväť s najmenej dvoma čeľusťami je možné individuálne nastaviť. Týmto spôsobom máte obe ruky voľné na držanie spájkovačky a spájky. Tretia ruka často obsahuje aj zväčšovacie sklo, takže sú dobre viditeľné aj menšie spájkované spoje a súčiastky.

Odsávačka a odspájkovacia páska

Pre odspájkovanie súčiastok existujú dve možné pomôcky: odsávačka a rozspájkovacia páska. Po zahriatí sa tekutá spájka musí odstrániť zo spoja, inak po vychladnutí opäť stuhne. Odsávačka sa ovláda ručne stlačením tlačidla a je vhodná na manipuláciu s väčším množstvom spájky. Odspájkovacia páska je medené opletenie, ktoré pri zahriatí nasaje malé množstvo tekutej spájky. Najčistejšou, ale tiež najdrahšou možnosťou je elektrická odsávačka spájky, ktorá jednoducho absorbuje prebytočnú spájku.

Spájkovací hrot

Vďaka chemickému procesu odstraňuje čistič z hrotu zvyšky tavidla a spájky. Ďalšou možnosťou čistenia spájkovacieho hrotu je suchý čistič z tenkého mosadzného drôtu. Ak je spájkovací hrot pravidelne čistený, menej sa opotrebováva a vydrží dlhšie pripravený na použitie.

Flux

Spájkovací materiál často obsahuje tavidlo. Týmto spôsobom prúdi do najmenších otvorov, takže prvky sú naozaj spájkované, nielen povrchovo lepené. Tavivo je možné zakúpiť samostatne pre lepšie tavenie materiálu alebo pre pohodlnejšie odspájkovanie.

Vykurovacia doska pre spájkovanie dosiek plošných spojov

Zmenšovanie súčiastok, hustejšie osadenie dosiek plošných spojov a vyššie teploty spájkovania vyžadované bezolovnatou spájkou, často spájkovanie sťažujú. Vykurovacie dosky pomáhajú chrániť súčiastky citlivé na teplo a zabraňujú ich poškodeniu. Vykurovacie dosky ohrievajú dosky plošných spojov zospodu, čo znamená, že je možné výrazne znížiť prevádzkovú teplotu spájkovačky, pretože sa doska plošných spojov vopred zahreje na teplotu bližšiu teplote spájkovania.

Spájkovacia stanica pre presnú prácu s citlivou elektronikou

Spájkovacie stanice novej generácie sú sady, v ktorých je spájkovačka (obvykle s odporovým ohrevom hrotu) a transformátorová spájkovačka (s menej presným hrotom, ale vďaka vysokému prietoku prúdu sa rýchlejšie ohreje na požadovanú teplotu). Nastavenie je možné vďaka riadiacej elektronike prispôsobiť na konkrétny druh spájkovania. Použitie spájkovačky pripojenej k transformátorovej stanici je bezpečnejšie a vyladené prevádzkové parametre je možné sledovať na displeji (môže, ale byť aj analógová).

Spájkovačka a spájkovacie stanice s transformátorom: nepreberné množstvo funkcií pre fanatikov a odborníkov

Štandardná spájkovacia stanica je riadená mikroprocesorom, čo umožňuje presné nastavenie, čítanie a záznam parametrov teploty hrotu (rozsah je 50 až 550 °C) a zabraňujú prehriatiu spracovávaného materiálu. Prístrojové vybavenie sa obvykle skladá z centrálnej jednotky transformátora s odolným puzdrom, spájkovačky s vymeniteľnými hrotmi a stojanu na rukoväť spájkovačky s hrotom. Ergonómiu prístroja zaisťuje široká škála parametrov (vykurovací výkon špičky 10 až 650 W, pohotovostný režim a režimy úspory energie, absencia potreby často kalibrovať prístroj, automatické rozpoznávanie ďalších spájkovacích zariadení pripojených k základni). Spájkovacie stanice sú ideálne pre profesionálne podmienky, ale aj domáce dielne, kde je rovnako dôležitá presnosť spájkovania.

Multifunkčná spájkovacia stanica: transformátorová spájkovačka a mnoho ďalšieho

Na trhu existuje mnoho modelov spájkovacích staníc, moderné sú však univerzálne prístroje kombinujúce viac funkcií. Multifunkčné dvojkanálové spájkovacie a odspájkovacie zariadenia, ktoré umožňujú kompletné osadzovanie dosiek plošných spojov. Užívateľ, ktorý ocení všestrannosť spájkovacích staníc 3v1, dostane v sade okrem základnej stanice a spájkovačky tiež presný odspájkovací hrot zabudovaný v adaptéri, odspájkovaciu pumpu a príslušenstvo pre odstraňovanie zvyškov spájky a čistenie hrotu. Vysoký výkon základňovej stanice vám umožní efektívne vykonávať inovatívne bezolovnaté spájkovanie vyžadujúce vyššie teploty. Užitočný je tiež digitálny multimeter, ktorý je často súčasťou multifunkčných sád pre kontrolu správnosti a kvality spájkovania.

Sila horúceho vzduchu - spájkovacia stanica "Hot Air"

Spájkovacie stanice, ktoré sa vďaka svojej funkčnosti používajú na lepenie prvkov prúdom horúceho vzduchu, sa odporúčajú pre náročnejšieho užívateľa. Výrobcovia ako Weller alebo TOOLCRAFT sa však uistili, že zariadenie je napriek pokročilým funkciám atraktívne pre potenciálneho kupca vďaka priaznivej cene. Teplovzdušná spájkovacia stanica je postavená z kompresora, transformátora a elektronického riadiaceho systému. Miesto hrotu typického pre spájkovačky je tu dýza, ktorou prúdi horúci vzduch z kompresora, dosahujúci teploty od 50 do 550 °C (hodnota tlaku až 6 bar). Stanice tohto typu sa často používajú k povrchovej montáži súčastí (SMD) a údržbárskym prácam.

Spájkovacia stanica - široký výber modelov v obchode Conrad

Najlepšie spájkovacie stanice sa vyznačuje vysokou a bezporuchovou funkčnosťou, najvyššou presnosťou a širokými možnosťami personalizácie. Než si vyberiete tú správnu spájkovaciu stanicu, pozrite si najvýznamnejšie produkty v ponuke obchodu Conrad. Nájdete tu desiatky špičkových modelov spolu s profesionálne pripravenými špecifikáciami, vďaka ktorým je možné vykonať správnu voľbu a nákup bez opustenia vášho domova.