Poradca

     

    Aj keď je vonku tma a zima, Vianoce sú pre väčšinu ľudí najkrajším obdobím roka. Už pred samotným adventom sú byty, domy a záhrady slávnostne vyzdobené. Okrem vkusnej vianočné ozdoby hrá veľmi dôležitú úlohu tiež správne vianočné osvetlenie.

    Aké by to boli Vianoce bez svetelných reťazí?

    Slávnostné osvetlenie vytvára perfektnú atmosféru Vianoc. V byte plápolajú skutočne vyzerajúce LED sviečky a okná vyžarujú jasný lesk svetelného reťaze. Vianočné dekorácie sú efektné práve vďaka osvetleniu. V tme sú totiž dekorácie neprehliadnuteľné.

    Aj na záhrade je jasne cítiť vianočná nálada. Klasické svetelné reťaze menia nenápadnú jedľu pred domom na nádherne žiariaci vianočný strom.

    Vždy zelený živý plot či malý ker na terase sú taktiež ozdobené jasnými svetlami. Stačí pár svetielok na každom z nich a v inak tmavej noci si získajú pozornosť všetkých okolo.

    Svetelné siete, žiariace závesy a svetelné reťaze visiace na balkóne a fasáde, harmonicky dopĺňajú slávnostné vonkajšie osvetlenie.

    Možnosti vianočného osvetlenia sú tak zdanlivo neobmedzené. Ale nie všetky vianočné svetlá je možné použiť všade.

    Na čo by ste mali pamätať pri výbere osvetlenia?

    Ak sa vianočné osvetlenie používa vonku, musí byť odolné voči nepriaznivým vplyvom počasia. Ak sa používa v interiéri, nie je potrebné takúto ochranu riešiť. Ak chcete umiestniť vianočné osvetlenie vonku, musíte sa uistiť, že odolá prenikajúcej vlhkosti a dažďu. K tomu napovie trieda ochrany IP.

    Dnes je tiež možné využiť energeticky úsporné LED svietidlá a reťaze, napájané z batérií. Vďaka tomu bude vianočné osvetlenie bezdrôtové a flexibilné. Okná, skrine alebo police sa bez otravného predlžovacieho kábla rozsvietia za okamih, a to bez väčšej námahy. Vaše vianočné dekorácie tak spolu s osvetlením dokonale splynú.

    Vianočné osvetlenie pre vnútorné i vonkajšie použitie

    Je veľký rozdiel v tom, či sa nové LED vianočné osvetlenie bude inštalovať vonku alebo vo vnútri. Z tohto dôvodu sme vytvorili krátky zoznam kategórií osvetlenia pre použitie v interiéri i exteriéri.

    Vianočné osvetlenie pre vnútorné použitie

    Vianočné osvetlenie pre vonkajšie použitie

    • Svetelné reťaze
    • Svetelné siete, svetelné závesy
    • Svetelné hadice
    • Vianočné osvetlenie
    • Záhradný laser

    Čo je svetelný systém?

    K jednej predlžovacej šnúre je možné pripojiť niekoľko svetelných reťazcov.

    Štandardná svetelná reťaz má vždy určitý počet žiaroviek alebo LED diód. Napájací zdroj pre svetelný reťaz je určený výhradne pre tento počet svetelných zdrojov. Ak počet svetiel nie je dostatočný na osvetlenie vianočného stromčeka, musí byť na strom namontovaný druhý alebo aj tretí svetelný reťaz. Každý reťaz má potom svoj vlastný napájací zdroj. V prípade veľkého stromu sa rozvod napájania stáva skutočnou výzvou.

    Pre reťaz, zložený z viacerých svetelných reťazcov je k dispozícii základná sada, ktorá je dostatočným zdrojom energie. Základnú sadu je možné jednotlivo rozširovať, predlžovať a prispôsobovať rôznym doplnkovým sadám.

    Nie je však vhodné kombinovať komponenty od rôznych výrobcov. Preto je dôležité pred rozhodnutím o nákupe zistiť, aké položky sú k dispozícii.

    Napríklad systém ľahkých reťazí Hellum alebo svetelná reťaz Konstsmide.

    Užitočné vybavenie pre efektívne osvetlenie

    Rovnako ako výber a inštalácia, musí byť ovládanie vašich vianočných svetiel dobre naplánované. Pretože aj energeticky úsporné LED svetelné reťaze by mali mať presne definované časy zapnutia a vypnutia. Týmto spôsobom sa vyhnete zbytočným nákladom za energiu.

    Doma by Vám nemali chýbať náhradné žiarovky, prípadne batérie pre bezdrôtové vianočné svetlá.

    Ďalšie užitočné vybavenie:

    Naša rada na finančnú úsporu:

    Pre našich zákazníkov, ktorí sledujú cenu, ponúkame širokú škálu produktov Polarlite. Navštívte náš obchod a ušetrite pri nákupe nových vianočných svetiel.