bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Poradca

 

3D tlačiarne boli pre podnikovú sféru veľkým míľnikom. Rýchla výroba prototypov či náhradných dielov - to sú len dva príklady výrazne urýchľujúce procesy v podnikoch. Aj pre súkromné účely sú 3D tlačiarne užitočným nástrojom. Môžete si vytlačiť obľúbenú šálku podľa vlastného návrhu, detskú hračku, náhradné diely a ľubovoľné individualizované predmety - možnosti sú takmer neobmedzené.

S pomocou 3D tlačiarne sa vrstvením vyrábajú rôzne trojrozmerné objekty a to aj podľa vlastného návrhu. Objekt, ktorý chcete vytlačiť, musí byť k dispozícii aj ako digitálna predloha trojrozmerného modelu. Za tým účelom si môžete plnohodnotné 3D návrhy sťahovať z internetu alebo ich sami vytvárať vo vhodnom programe. Aby zo vzniknutého súboru vzišiel v 3D tlačiarni reálny predmet, obsahujú všetky zariadenia zodpovedajúci softvér. Ten vypočíta potrebné dráhy nástrojov a príkazy pre tlačiareň.

Tlačí sa pomocou trysky, ktorá pomaly prechádza do všetkých smerov, teda do strán, dopredu a dozadu a tiež hore a dole. Z trysky vychádza tekutý tlačový materiál v podobe tenkých vlákien. Tryska sa pohybuje vo vopred vypočítaných dráhach po tlačovej podložke a nanáša vlákna vo viacerých vrstvách na seba. 3D objekt tak vrstvou po vrstve rastie do výšky, pričom nanášaný materiál opäť rýchlo tvrdne. Uzavretý 3D tlačový objekt pritom nie je celkom vyplnený vláknami. Vo vnútri neho vytvára 3D tlačiareň mriežkovú štruktúru, v ktorej je hrúbka materiálu mriežky individuálne nastaviteľná. Tým sa šetrí materiál, a napriek tomu zostáva objekt stabilný.

Odborný pojem "aditívna výroba" označuje vyššie opísanú tlačovú metódu: vrstva za vrstvou je pridávaná, dokiaľ nie je objekt hotový. Týmto výrobným postupom je možné na 3D modeloch vytvárať aj drážky.

 

Praktický tip: Na trhu sú dnes k dispozícií 3D tlačiarne vo všetkých cenových kategóriách. Je treba mať ale na pamäti, že nápadne lacné typy spravidla z hľadiska presnosti a kvality nestačia drahým a kvalitne spracovaným zariadeniam. Práve presnosť je pritom nevyhnutne potrebná pri tlači náhradných dielov či rôznych súčiastok. Spoločnosť Conrad vám preto ponúka 3D tlačiarne vysokej kvality, ktoré poskytujú zodpovedajúce výsledky.

"