Poradca

    Skratka PLC vychádza z anglického Programmable Logic Controller - programovateľný logický kontrolér alebo tiež priemyselný počítač. S týmito programovateľnými automatmi je možné ovládať a regulovať výkon u rôznych výrobných strojov. PLC môže byť digitálne naprogramovaný a môže tak byť veľmi ľahko prispôsobený požiadavkám pre konkrétnu aplikáciu. Vzhľadom k rastúcim nárokom na moderné stroje a výrobné procesy sa riešenia s použitím PLC v oblasti automatizácie stali neoddeliteľnou súčasťou každodenného priemyselného života.

    Význam PLC a oblasti ich použitia

    Vznik prvých týchto systémov je pripisovaný dvom technikom - Richardovi E. Morleymu a Odo J. Strugerovi. Kým Morley predstavil svoj systém "Modicon 084" ako "polovodičový sekvenčný logický počítač" v roku 1969, Odo J. Struger sa podieľal na vývoji PLC pre spoločnosť Allen-Bradley so sídlom vo Wisconsine. Obaja inžinieri sú považovaní za priekopníkov programovateľného logického automatu (PLC). Postupom času sa všade na svete zvyšovali požiadavky v priemyselnom výrobnom prostredí. PLC sa tak vyvíjal a bol uvedený do prevádzky v mnohých verziách.

    Programovateľné logické automaty sú ideálnym riešením pre individuálne riadenie rôznych aplikácií, strojov, systémov a procesov alebo na reguláciu výkonu prostredníctvom digitálnej technológie. Použitie PLC je už dávno zastúpené v každodennom živote a používa sa napríklad na spínanie semaforov, vo výťahoch alebo na ovládanie roliet, ako aj pre systémy vykurovania alebo riadenia vjazdu do garáží. PLC sú integrované do baliacich liniek, strojov pre spracovanie ocele alebo do žeriavových systémov.

    Konfigurácia programovateľného automatu

    V priebehu času bol PLC naďalej vyvíjaný a prispôsobovaný konkrétnym potrebám v priemyselnom prostredí. Funkcie PLC ponúkajú celú radu výhod: vďaka svojej flexibilite môžu byť aplikované v celej škále priemyselného odvetvia. Modifikáciu nastavenia je možné vykonať kedykoľvek, aby bolo nutné akokoľvek zasahovať do samotného hardvéru strojov. Iba individuálne programovateľné zariadenia pre riadenie a reguláciu výkonu výrobných strojov môžu naplniť vysoké požiadavky v modernom priemysle. PLC je spravidla možné inštalovať priamo do niektorého výrobného stroja. Tým dôjde k potrebnej úspore priestoru. Okrem možnosti vzdialenej správy PLC je komunikačná schopnosť jednou z jeho najväčších výhod. V závislosti od oblasti aplikácie je však nevyhnutné, aby obsluha PLC disponovala odbornými znalosťami a mohla tak využívať všetky ich možností.

    Typický PLC sa skladá z nasledujúcich častí:

    • Prostredníctvom vstupov je riadiaca jednotka spojená napríklad s tlačidlamisvetelnými závorami alebo teplotnými senzormi. Vďaka týmto komponentom systém PLC dokáže monitorovať aktuálny stav stroja.

    • Výstupy sú pripojené k spotrebiču - napríklad k elektromotorom, hydraulickým ventilom, ktoré PLC používa na ovládanie konkrétneho stroja.

    • Užívateľský program - softvér pre PLC, zaisťuje prepínanie výstupov v závislosti na aktivácii vstupov.

    • Komunikačné rozhranie slúži pre pripojenie PLC do iných systémov.

    • PLC zároveň zahŕňa vlastný zdroj napájania, CPU a interný zbernicový systém.


    Dôležité kritériá pre výber a nákup PLC

    Pri nákupe PLC treba najprv dobre zvážiť, ktorý typ bude vhodný pre zamýšľaný účel.

    Klasické PLC sú moduly, ktoré je zvyčajne možné programovať prostredníctvom počítača. K samotnej prevádzke PLC následne už počítač nutný nie je. V základe je potrebné rozlišovať medzi modulárnymi, kompaktnými a slotovými PLC. Kompaktné PLC sú zvyčajne lacnejšie a priestorovo menej náročné. Slúžia potom predovšetkým pre menšie automatizačné procesy. Okrem aplikácií založených na PC platforme existujú aj kompaktné PLC, ktoré môžete prostredníctvom ovládacieho panela programovať bez samotného PC. Modulárne PLC ponúkajú možnosť flexibilného zostavenia riadiacej jednotky z jednotlivých zásuvných modulov tak, aby bolo možné naprogramovať zložitejšie automatizované úlohy. K dispozícii sú moduly, ktoré je možné do systému implementovať ako zásuvné PC karty do voľného slotu na základnej doske. Rovnako je potrebné rozlišovať medzi PLC podľa spôsobu ich vykonávanej práce. Okrem modelov, ktoré kontrolujú vstupy v preddefinovanom cykle a PLC s výstupným spracovaním v rôznych fázach, sú k dispozícii aj modely PLC riadené udalosťami.

    Pred nákupom PLC by ste mali venovať osobitnú pozornosť počtu vstupov a výstupov. Ako ďalšie je nevyhnutné zohľadniť aj ďalšie parametre, ktoré neboli pri prvotnom plánovaní brané do úvahy. Zvážte dobre, či požadujete PLC s integrovaným displejom a dotykovým panelom. V niektorých prípadoch môže byť dostačujúce odčítanie hodnôt a správa systému prostredníctvom existujúcej IT infraštruktúry.

    U Conrada nájdete rôzne modely PLC, napríklad Controllino (Arduino)SiemensKunbus (Raspberry) alebo Panasonic. Okrem celej rady komponentov od Phoenix Contact, ovládacích prvkov a rozhraní HMI pre priemyselné počítače, existujú systémy a príslušenstvo Siemens a napríklad aj špeciálne vzdelávacie aplikácie.

    V našej ponuke ďalej nájdete rôzne ovládacie relé od spoločnosti EatonCrouzet alebo Schneider Electric, dotykové panely HMI od rôznych výrobcov, ovládacie komponenty IDEC a prvky koncipované do prostredia Industry 4.0 a gateway. Na našom e-shope je k dispozícii skutočne široký výber senzorových a spínacích prvkov. Okrem rôznych základných dosiek, modulov a montážneho príslušenstva ponúkame I/O systémy od spoločnosti WeidmüllerWago alebo Wachendorff.

    Náš praktický tip: dokumentácia

    Len vďaka podrobnej a dobre prehľadnej dokumentácií PLC v softvérovom kóde zaistíte všetkým ďalším užívateľom rýchle pochopenie významu a účelu PLC, ktoré im zaistí potrebné zoznámenie sa s celým systémom a poskytne možnosť na vykonávanie potrebného nastavenia.


    FAQ - Najčastejšie kladené otázky na tému PLC

    Čo je to VPS?

    VPS je naprogramovaný počítač (server) určený pre ovládanie na báze relé logiky. Vzhľadom k tomu, že je tento typ systému napevno pripojený, je VPS možné na rozdiel od PLC lepšie prispôsobiť aktuálnym prevádzkovým požiadavkám.

    Aké sú nevýhody PLC?

    Obstarávacie náklady na PLC sú zvyčajne oveľa vyššie, než v prípade VPS, a preto je PLC len málokedy vhodný pre použitie v rámci menších aplikácií. Na obsluhu a programovanie PLC je zároveň potrebný iba odborne preškolený personál.

    Na čo slúži HMI modul?

    HMI je skratka pre Human Machine Interface a predstavuje komunikačné rozhranie medzi človekom a strojom. Aby mohli používatelia obsluhovať a ovládať stroje aj bez väčších znalosti programovania PLC, používajú sa tieto intuitívne a užívateľsky prívetivé rozhrania.