Poradca

    Nabíjačky na telefóny a počítače, batérie a univerzálne nabíjačky, vďaka ktorým budete môcť nabíjať niekoľko zariadení súčasne. Powerbanky sú ideálne na cestovanie a pre núdzové situácie. Pozrite sa na ponuku nabíjačiek pre všetky zariadenia!

    Informácie o nabíjačkách

    Čo majú spoločné chytrý telefón, fotoaparát a auto? K ich prevádzke sú potrebné batérie alebo akumulátor. Ako nájsť správnu nabíjačku akumulátorov a aké sú kritériá, ktoré je potrebné vziať do úvahy pri nákupe, nájdete v našom sprievodcovi.

     

    Prehľad nabíjačiek

    Dnes existuje veľký výber mnohých rôznych nabíjačiek akumulátorov. Vybrať tú správnu môže byť ťažké. Aby sme vám pomohli nájsť ten správny model pre vaše účely, najprv vám predstavíme najdôležitejšie typy nabíjačiek.

    Nabíjačka mobilných telefónov je pravdepodobne v každej domácnosti. Tieto kompaktné nabíjačky umožňujú rýchle nabíjanie smartfónov, tabletov a ďalších kompatibilných zariadení cez Micro-USB alebo USB-C. Na cestách, keď v blízkosti nie je žiadna elektrická zásuvka, sa ukazuje obzvlášť praktické mať po ruke powerbanku. Z tej je tiež možné nabíjať mobilný telefón alebo akékoľvek zariadenie prostredníctvom USB konektoru. Jedná sa o kompaktný akumulátor, ktorý funguje ako nabíjačka rôznych zariadení na cestách. Súčasné mobilné telefóny je možné tiež nabíjať bezdrôtovo pomocou indukčnej nabíjačky. Nabíjačka USB umožňuje nabíjať jedno alebo viac zariadení pomocou USB kábla. Sú k dispozícii ako zástrčka alebo ako rôzne moduly, napríklad do stola. Existujú aj špeciálne adaptéry do auta, ktoré umožňujú nabíjanie napríklad cez USB konektor vo vozidle, ak tam už nie je zabudovaný.

    Pokiaľ napríklad doma používate nástenné hodiny s akumulátorom typu AAA, budete potrebovať nabíjačku článkových akumulátorov. V závislosti na modeli môžu tieto zariadenia nabíjať batérie rôznych veľkostí, napríklad batérie AA alebo AAA. Pre všetky domáce Ni-MH / Ni-CD batérie stačí jedna nabíjačka.

    Veľa fotoaparátov má špeciálne batérie, pre ktoré sú k dispozícii špeciálne nabíjačky, ktoré zaisťujú spoľahlivé, bezpečné a šetrné nabíjanie energetického článku. Staršie produkty Apple tiež potrebujú vlastnú nabíjačku. To platí napríklad pre zariadenie s 30 kolíkovým konektorom alebo konektorom MagSafe. Novšie modely naopak používajú štandard USB-C a už nie sú nevyhnutne závislé na nabíjačke Apple. Pre akumulátorové náradie sú k dispozícii taktiež vhodné nabíjačky akumulátorov. Vysoko kvalitné stroje zvyčajne obsahujú lítium-iónové akumulátory s dlhou životnosťou, ktoré zvyčajne vyžadujú nabíjaciu stanicu špecifickú pre každého výrobcu.

    Nezabudnite tiež na nabíjačky akumulátorov pre osobné automobily a nákladné automobily. Olovené akumulátory sa zvyčajne inštalujú do vozidiel a nabíjajú sa nabíjacím káblom vybaveným kroko-svorkami. Zariadenia pre obnovu olovených akumulátorov môžu po dlhšom používaní kapacitu akumulátora opäť zvýšiť a znížiť tak usadzovaniu síranov v elektrolytu. Olovené batérie používané mimo vozidla vyžadujú taktiež špeciálne nabíjačky.

    Trend dnešnej doby je v alternatívnych zdrojoch elektrickej energie. Rozmáhajú sa kompaktné palivové články, ktoré miesto batérií v powerbanke, priamo energiu vyrobia z vodíka alebo metanolu. Solárne nabíjacie zariadenia sú tiež obzvlášť šetrné k životnému prostrediu. Majú zvyčajne veľkú plochu solárneho panelu a vlastný nabíjací akumulátor. Akumulátor je nevyhnutný pre vyrovnanie výkyvov slnečného svitu. Po nabití potom môže napájať ďalšie zariadenia aj za tmy. Termoelektrický generátor vyrába elektrickú energiu na základe takzvaného Seebeckovho javu. V základnej doske je nainštalovaných niekoľko termoelektrických modulov. Keď je základná doska zahriata, elektrina je generovaná teplotným rozdielom medzi nádobou nad ňou naplnenou studenou vodou. Konečne existujú rôzne univerzálne nabíjacie a vybíjacie zariadenia alebo nabíjačky pre modelárov s širokými možnosťami. Okrem toho má náš obchod veľký výber príslušenstva pre nabíjačky.

    Dôležité kritériá pri nákupe nabíjačiek

    Pri nákupe nabíjačiek pre elektronické prístroje alebo nabíjačiek na batérie je potrebné si uvedomiť mnoho aspektov. Nabíjačka akumulátorov technológie Li-Ion zvyčajne nie je kompatibilná s inými technológiami. Napríklad nedá sa ňou nabíjať olovený akumulátor. Budete potrebovať nabíjačku, ktorá zodpovedá typu akumulátorov, ktoré používate. Okrem toho venujte pozornosť dostatočnému nabíjaciemu prúdu. To platí najmä pre rýchle nabíjanie mobilných telefónov. Takisto pre nabíjanie powerbanky je vysoký prúd dôležitý. Bežná powerbanka sa bude aj vysokým prúdom nabíjať celú noc. U nabíjačiek pre články je potrebné dbať na veľkosti batérií a zabezpečenie dostatočného počtu nabíjacích bodov. 

    Pre zariadenia so zabudovaným nabíjateľným akumulátorom je pre pripojenie k nabíjačke potrebný kábel s vhodným konektorom (Micro-USB, USB-C atď.). Najmä staršie mobilné telefóny a rôzne zariadenia Apple používajú proprietárne konektory. Celá rada nabíjačiek potom disponuje ďalšími vlastnosťami, alebo funkciami. Napríklad cestovné nabíjačky by mali byť robustné a odolné proti striekajúcej vode, aby sa zabránilo poškodeniu pri cestovaní.

    Nabíjačka, prípadne prívodný kábel, oboje musia byť vhodné pre použitie na určenom mieste. Pred cestou sa napríklad uistite, či v kamióne alebo osobnom automobile budete môcť vašu nabíjačku použiť. U modelárskych nabíjačiek batérií nájdete špeciálne doplnkové funkcie, ako je stavový displej. Ak je pre vás dôležitá dlhá životnosť batérie, vyberte si inteligentnú nabíjačku. Na rozdiel od jednoduchých nabíjačiek sledujú proces nabíjania a automaticky sa vypínajú, aby sa zabránilo prebíjaniu batérie. Pokročilé modely majú navyše často kontrolu poškodenia akumulátorov a vstavaný LCD displej, ktorý vás informuje o stave nabíjania a nabíjacom prúde. Jednoduchšie modely majú aspoň LED indikátor.

    Náš tip: Lítium-iónové batérie musia byť správne nabíjané

    Lítium-iónové (Li-Ion) akumulátory sú často v drobnej elektronike, najviac ich nájdeme v mobilných telefónoch. Pre zachovanie životnosti Li-Ion akumulátora by úroveň jeho nabitia mala byť vždy medzi 20 a 80 percentami. Li-Ion akumulátory na rozdiel od NiCd batérií netrpia pamäťovým efektom, ktorý by znižoval ich kapacitu pri neúplnom vybíjaní. Na druhej strane hlboké vybitie a plné nabitie im nerobí dobre, respektíve majú obmedzený počet nabíjacích cyklov. Väčšinou je reč o stovkách až tisícoch cyklov. Po úspešnom nabití odpojte napájací adaptér zo zásuvky, aby ste chránili batériu mobilného telefónu.

    FAQ - najčastejšie otázky týkajúce sa nabíjačiek

    Čo je hlboké vybitie?

    Hlboké vybitie je také, pri ktorom napätie batérie výrazne klesá pod menovité. Mnoho súčasných zariadení poskytuje ochranný obvod, ktorý zabezpečuje automatické vypnutie po úplnom vybití, ale nie všetky. Preto úplne vybité akumulátory ďalej nepoužívajte a bezodkladne ich nabite. Najmä lítiové akumulátory môžu byť po úplnom vybití nenávratne poškodené. Hlboké vybitie však výrazne skracuje životnosť aj ďalších typov batérií. Vyhnite sa teda hlbokému vybíjaniu, či už ide o olovené, Li-Ion, NiCd alebo NiMH akumulátory.

    Ako správne skladovať akumulátory?

    Správne skladovanie akumulátorov závisí od ich typu. Nepoužívané lítium-iónovej batérie by mali byť skladované na ideálnom mieste, s úrovňou nabitia medzi 30 a 50%, najlepšie na chladnom mieste, ale nie v mraze. Skladovanie plne nabitých batérií, prípadne vysoké teploty môžu výrazne skrátiť životnosť batérií. Batérie Ni-MH a NiCd by mali byť tiež skladované na chladnom mieste, úroveň nabitia však môže byť nižšia, ideálne je 30 až 40 percent. Kvôli rýchlejšiemu samovybíjaniu sa však odporúča čas od času ich opäť nabiť, aby pri dlhšom skladovaní nedošlo k hlbokému vybitiu. Olovené batérie by naopak mali byť vždy plne nabité. Aj u týchto batérií však prebieha nepretržité samovybíjanie, ktoré vyžaduje príležitostné dobitie počas skladovania.

    Široká škála napájacích zdrojov

    Elektronické zariadenia, ktoré vyžadujú napájanie sú neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Niektoré z nich sú napájané tradičnými batériami. Iné majú zabudovanú nabíjaciu batériu, ktorá sa nabíja pomocou nabíjačky alebo USB kábla. V tejto kategórii sme pre vás pripravili širokú škálu nabíjačiek pre rôzne zariadenia. Okrem špeciálnych nabíjačiek zahŕňajú dostupné produkty tiež praktické powerbanky a testery batérií. Široký výber uľahčuje ich prispôsobenie vašim potrebám a očakávaniam.

    Akú nabíjačku akumulátorov mám zvoliť?

    Ak chcete batérie využívať naplno, mali by ste zvoliť vhodnú nabíjačku. Voľba závisí od viacerých faktorov. Najprv si zvoľte počet akumulátorov, ktoré chcete nabíjať súčasne. Náš obchod ponúka nabíjačky pre dva, štyri i viac akumulátorov. Dôležitá je tiež veľkosť nabíjačky - menšia bude ideálna na cestovanie. Typ riadenia výkonu si tiež zaslúži Vašu pozornosť. Niektoré nabíjačky akumulátorov majú časovač alebo iné chytré funkcie. Po úplnom nabití sa tak môže prepnúť do udržiavacieho režimu.

    K dispozícii sú aj procesorové nabíjačky - ako názov napovedá, ich prevádzka je riadená mikroprocesorom. Aj napriek vyššej cene sa vyznačujú rýchlejším nabíjaním, pretože umožňujú využitie maximálnych možností daného akumulátoru. Ak používate výrobky z nikel-kadmia, uistite sa, že ich zvolená nabíjačka podporuje.

    Powerbanka - čo to je?

    Je prirodzené chcieť používať chytrý telefón aj na cestách, kde nie je možnosť ho nabiť klasickou nabíjačkou. Vysoká spotreba dnešných výkonných zariadení dokáže zabudovaný akumulátor vybiť v rade niekoľkých hodín. Ak chcete zariadenie používať na cestách dlhšie, vyberte si praktickú powerbanku. Náš obchod ponúka široký výber od malých vreckových powerbaniek po väčšie, ktoré ale ponúknu výrazne vyššiu kapacitu a vaše zariadenie tak môžete nabiť viackrát. Okrem chytrých telefónov môžete z powerbanky nabíjať mnoho ďalších mobilných zariadení, ako sú tablety, bezdrôtové slúchadlá Bluetooth a ďalšie zariadenia, ktoré je možné nabíjať z USB portu.

    Ak neviete, akú powerbanku si zvoliť, odpovedzte si na otázku, ako ju budete používať. Powerbanka s kapacitou viac ako 4000 mAh bude skvelá na dlhšie cesty. K jednorazovému nabitie telefónu pre uskutočnenie hovoru stačí len zlomok tejto kapacity.

    Dôležitá je tiež veľkosť a hmotnosť powerbaniek. Pamätajte, že čím je väčšia ich kapacita, tým väčšie a ťažšie sú. Nemusí sa potom napríklad vojsť ani do vrecka a váži až pol kila. Dôležitý je tiež typ krytu powerbanky. Obvykle ide o plast, kov, silikón alebo kombináciu viacerých materiálov. Niektoré kryty zaistia odolnosť proti pádom. Mnoho modelov má tiež viac USB portov, ktoré umožňujú nabíjať viac zariadení súčasne. Ďalej je možné vybrať powerbanku s poistkou proti skratu.

    Testery batérií a akumulátorov - kedy sa oplatí ich kúpiť?

    Rozlišovanie medzi nabitými, vybitými a poškodenými akumulátormi môže byť problematické, najmä ak ich vlastníte veľké množstvo. Testery batérií predstavujú jednoduché riešenie, ktoré Vám umožní rýchlo a pohodlne rozlíšiť jednotlivé batérie. Ide o kompaktné a intuitívne zariadenie k rýchlej kontrole stavu nabitia všetkých typov batérií a akumulátorov. Skutočná úroveň nabitia akumulátoru sa zobrazí na displeji testera v priebehu niekoľkých sekúnd.

    Pozrite sa na efektívne zdroje energie a ďalšie produkty od najlepších nemeckých značiek!

    Na webe Conrad predstavujeme starostlivo vybrané batérie a akumulátory, nabíjačky akumulátorov, powerbanky a testery batérií a akumulátorov, medzi ktorými ľahko nájdete vybavenie šité na mieru vašim potrebám a očakávaniam.