BT-22: jednoduchý multimeter za symbolickú cenu

Autor: Jan Robenek, 15. október 2021

Zaujímavé multimetre dnes kúpite aj s daňou za menej než 10 Eur. A ak sa vás napríklad s kamarátmi zíde viac, dostanete od piatich kusov ďalšiu výraznú zľavu. Ale čo kompromisy, nebude ich až príliš veľa?

Boduje veľkosťou

Ponuka digitálnych multimetrov musí logicky niekde začínať a bola by určite veľká škoda, keby sme tu základné modely prehliadali len preto, že sa pohybujú až na samotnej dolnej cenovej hranici. To je tiež prípad vreckového multifunkčného meradla BT-22 značky BASETech, ktorú už môžete poznať z nášho skoršieho testu (S laboratórnymi zdrojmi BT-305 má napätie zelenú). Zariadenie padne skvele do ruky a keď na to príde, bude možné rovnakým palcom ovládať aj otočný prepínač. Jeho päť polôh umožňuje zmerať jednosmerné alebo aj striedavé napätie až do 600 V (CAT III), vyčísliť odpor do 20,00 MΩ a taktiež akusticky overiť vodivosť spoja. S priloženým termočlánkom typu K multimeter zhodnotí teplotu v rozmedzí od -40 °C až do +300 °C a pokiaľ ide o poslednú funkciu voliča, NCV, priestor dostane aj bezkontaktný test prítomnosti sieťového napätia.

Prístroj vsádza výhradne na automatické prepínanie rozsahov, takže si pri jeho ďalšom ovládaní vystačíte s iba dvoma tlačidlami. Žltým si prepínate medzi jednotlivými typmi meraní (Select), zatiaľ čo modré tlačidlo vie potom podržať výsledok na displeji (Hold). Dve tu napokon budú aj vstupné zdierky a rovnaký počet očakávajte aj v prípade bežne dostupných 1,5V batérií typu AAA, ktoré pohodlne vymeníte po vytiahnutí zadného krytu zabezpečeného krížovou skrutkou. Áno, prúd tu priamou cestou cez vlastné vstupy naozaj nezmeriate a neostáva tak nič iné, ako sa v prípade potreby spoľahnúť na vhodný bočník a výpočet na základe Ohmovho zákona. Cieľovú skupinu užívateľov však niečo podobné zrejme trápiť nebude a sústredia sa namiesto toho na niektoré "vychytávky", ktoré v tejto cenovej kategórii určite potešia.

Farba povie viac

Ako prvé čo na prístroji BASETech BT-22 upúta pozornosť je ľahko zapustený panel s príkladne veľkými číslicami zobrazovanými na inak tmavom pozadí. Ich kontrast bude pri použití vo vnútri budov nepochybne stačiť, len je nutné počítať s tým, že sa v určitom rozsahu pozorovacích uhlov začínajú jednotlivé segmenty prechodne strácať. To je ale bežná vlastnosť. Vo vonkajšom prostredí sa však môže čitateľnosť zhoršovať a odčítanie údajov potom býva o to zložitejšie, zvlášť na priamom slnku. Jednotky, skratky a použité symboly sú našťastie dostatočne veľké.

Pochvalu si každopádne zaslúži doplnkový indikátor umiestnený v hornej časti multimetra, bezprostredne nad displejom. Priestor totiž dostáva nielen pri skúške vodivosti (prezváňanie), ale tiež okamžite po zapnutí prístroja, kedy jednou z troch farieb na svojej celej ploche krátkodobo signalizuje veľkosť napájacieho napätia batérie. Užitočný bude rovnako pri bezkontaktnom vyhodnocovaní NCV, kedy je výsledok signalizovaný a obsluha varovaná hneď tromi spôsobmi - akusticky, počtom pomlčiek na zobrazovacom paneli a tiež prostredníctvom zelenej, žltej alebo aj červenej kontrolky blikajúcich navyše rôznou rýchlosťou. Systém nesklame ani svojou citlivosťou, kedy bez problémov bežne pracuje na vzdialenosť niekoľkých centimetrov. Priblíženie k vodiču pod AC napätím nato výrobca detekuje v štyroch úrovniach, ktoré sú zakaždým jasne zreteľné a dajú sa dobre odlíšiť aj po sluchu.

V plastu a predsa robustný

Vzhľadom k cene prístroja strácajú akékoľvek výčitky význam. Jednu si, ale odpustiť nemôžeme. Pribalený teplotný snímač je síce fajn, ale výrobca by mal určite venovať väčšiu pozornosť spôsobu pripojenia kábla k obom banánikom. Odhalené tenké vodiče sa môžu veľmi rýchlo poškodiť, ak ich samozrejme pri nešetrnom odpájaní konektora z meradla rovno nevytrhnete. Klasické testovacie káble v dĺžke 80 cm sú na tom o poznanie lepšie. Majú odnímateľné plastové špičky a dostanete ich aj s oboma tradičnými záslepkami.

Hoci je prístroj BASETech BT-22 celý z plastu, pôsobí solídnym dojmom, nikde nevŕzga a jeho hrany presne lícujú. Pracuje už od bodu mrazu a dokonca ho je možné aj zavesiť. Poctivo akusticky signalizuje zmenu polohy voliča, vrátane každého stlačenia tlačidla, pričom prvý prechod z AC na DC napätie je nutné pre istotu potvrdiť radšej dvakrát. Systém reaguje bez otáľania a multimeter pri meraní preto nijako zvlášť nezdržuje. Po štvrťhodine sa tiež sám a s náležitým upozornením vypína, čím ďalej šetrí batériu. Ak by mal svietidlo s LED, žiarila by o to dlhšie.

AUTOR

Jan Robenek

Janovi snáď elektronika učarovala už v kolíske. Len vtedy netušil, že po vyštudovaní odboru nezostane iba u profesionálneho vývoja, ale bude nadšene sledovať aj dianie okolo seba a ľudskou rečou o všetkom informovať. Na internete alebo v tlačených médiách je ako autor podpísaný pod stovkami odborných článkov. Miluje ostré jedlá a tvrdí, že rovnako tak by mali vyzerať aj hrany signálu. Medzi súčiastkami by korunoval A/D prevodník a pre svoju záľubu v meracej technike spojil svoje sily tiež s Conradom. "Viac očí viac vidí", dodáva s iskrou v jednom z nich.