Nenápadný univerzál - multimeter a termokamera v jednom zariadení

Autor: Tomáš Krásenský, 2. február 2020

Termomultimeter Voltcraft WBM-460 spája dva prístroje v jednom 

Samotný multimeter má v tejto triede všetky bežné funkcie a vyniká predovšetkým odolnou konštrukciou, vďaka ktorej sa môže pochváliť krytím IP65, teda vysokou odolnosťou proti vniknutiu vody či pevných častíc. Tak ako väčšina vyšších modelov od značky Voltcraft, dokáže merať teplotu kontaktne pomocou snímača typu K a to až do tisíc stupňov Celzia v závislosti na použitej sonde.

Ako prvý multimeter Voltcraft, ale dovolí aj bezkontaktné meranie teploty a to pomocou termokamery. Preto disponuje farebným displejom, ktorý má uhlopriečku šesť centimetrov a rozlíšenie rovnaké ako teplotný senzor, teda 80 × 80 bodov.

Termokamera pracuje v rozsahu mínus dvadsať až plus dvesto šesťdesiat stupňov Celzia. To je viac než dostatočný interval pre odhaľovanie teplotných anomálií a problematických miest na vysokonapäťových zariadeniach, napríklad transformátoroch alebo u dielov, ako sú poistky, káble, konektory a spínače.

Kamera má zorný uhol dvadsaťjeden stupňov. Nechýba automatické zaostrovanie a obnovovacia frekvencia je 50 Hz. Emisivita povrchu je nastaviteľná od jednej po deväťdesiat deväť stotín. K zameraniu slúži laser, ktorý označí stred meranej plochy. Prístroj dovoľuje merať teplotu a súčasne využívať funkciu multimetra.

Snímky z termokamery môžete ukladať na pamäťovú kartu. Na microSD kartu je možné tiež zapisovať elektrické veličiny merané v nastaviteľných intervaloch a potom ich zobraziť na displeji ako graf. Do tretice sa prostredníctvom pamäťovej karty dá aktualizovať firmware prístroja.

Prítomnosť termokamery si vyžiadala výkonný lítiový akumulátor, ktorý sa nabíja mimo multimeter. Aby vydržal v prevádzke čo najdlhšie, môžete využiť automatické vypínanie prístroja po pätnástich, tridsiatich alebo šesťdesiatich minútach.

Voltcraft WBM-460 má ešte pár užitočných doplnkových funkcií. Disponuje možnosťou bezkontaktného merania prúdu pomocou externého kliešťového adaptéra až do troch tisíc ampérov a tiež funkciou NCV, teda bezkontaktnou detekciou striedavého napätia.

K vyššiemu pohodliu a bezpečnosti prispieva pri práci v slabo osvetlených priestoroch svietidlo, ďalej pútko s magnetickým úchytom alebo integrovaný stojan a držiaky meracích hrotov. Multimeter dostanete v robustnom kufríku.

O tomto výnimočnom prístroji by sa dalo hovoriť hodiny, preto si pozorne preštudujte návod na použitie. Komplexný a veľmi prehľadný manuál v češtine si môžete stiahnuť priamo na stránkach Conrad.

AUTOR

Tomáš Krásenský

Hobbymaster