Najčastejšie mýty a omyly týkajúce sa akumulátorov a ich dobíjania

Autor: Tomáš Krásenský, 2. február 2022

Akumulátory sú veľmi obšírna téma na mnoho hodinový dialóg s odborníkom. Ja sa vám pokúsim počas niekoľkominútového monológu naznačiť, akým smerom by sa malo uberať vaše uvažovanie pri výbere akumulátora a vhodnej nabíjačky.

Poradíme Vám, ako správne vybrať akumulátory a ako sa vyhnúť najčastejším chybám pri ich dobíjaní!

Volám sa Tomáš Krásenský, akumulátory používam už desiatky rokov skoro všade a stavím sa, že vy tiež. Akumulátor vám pomáha so štartovaním auta, dodáva energiu vášmu telefónu či ďalšej spotrebnej elektronike, poháňa náradie a domáce spotrebiče. Už viac ako sto rokov využívame olovené akumulátory, ktoré v tomto videu zastupuje malá bezúdržbová batéria na záložné zdroje. Kým olovené akumulátory majú elektrolyt kyslý, všetky ostatné články účinkujúce v tomto videu sú zásadité, čiže alkalické. Ide o nikel-metal hydridové, ktoré sú v komerčnej sfére náhradou za neekologické nikel-kadmiové akumulátory, a ďalej o články nikel-zinkové a lítiové.

Okrem toho v praxi existuje mnoho ďalších typov akumulátorov, ktoré sa môžu pochváliť rôznymi skvelými vlastnosťami, napriek tomu však z nejakého dôvodu nedosiahli takejto popularity. Príkladom môžu byť práve nikel-zinkové akumulátory, ktoré sú v princípe známe viac než sto rokov. V posledných rokoch sa vo forme hermeticky uzavretých článkov dostali aj do spotrebiteľskej sféry. Majú niektoré výhody, ale ich nedostatky ich dlho diskvalifikovali. Vďaka modernej technike sa podarilo tieto necnosti potlačiť a dnes sú NiZn akumulátory pre niektoré aplikácie výhodnejšie ako iné typy. Len je potrebné rešpektovať ich vlastnosti a správne sa o ne starať. Ale to sa vlastne týka akéhokoľvek akumulátora. Žiadny skrátka nie je celkom "blbuvzdorný". Mimochodom Conrad sa ako jeden z mála predajcov nebojí nikel-zinkové akumulátory vrátane špeciálnych nabíjačiek predávať pod svojimi vlastnými značkami Conrad Energy a Voltcraft.

Ak chcete využiť svoje akumulátory na maximum, musíte s nimi dobre zaobchádzať, predovšetkým ich správne nabíjať. K tomu slúžia nabíjačky, ktoré dnes dokážu divy, ale úplne využiť ich predností dokáže opäť len informovaný užívateľ. Aj najlepšia nabíjačka si neporadí s akumulátormi, ktoré sú poškodené alebo zničené nesprávnym používaním. Čo teda akumulátorom vadí a ako to riešiť? To sa už dozviete v našom videu.

AUTOR

Tomáš Krásenský

Hobbymaster