Duel v dielni: Dremel vs. Proxxon

Autor: Michal Doležal, 15. október 2021

Multifunkčné elektrické náradie má skutočne široké využitie. V elektronike ide tradične hlavne o vŕtanie plošných spojov, využijú ho ale tiež modelári, domáci majstri, výrobcovia drobných súčiastok a napríklad aj šperkári. Bližšie sme sa pozreli na dvoch najznámejších zástupcov tohto segmentu elektrického náradia - ručnú mikrovrtačku a gravírovačku Proxxon MICROMOT 50 E a multifunkčný nástroj Dremel 3000. 

Drobnou nevýhodou z hľadiska popisu týchto užitočných nástrojov je to, že nemajú žiadne dostatočne signifikantné označenie. Ide jednoducho o univerzálne prístroje, ktoré môžete použiť napríklad ako pohotovú vŕtačku, brúsku, frézku alebo ako leštiaci a čistiaci nástroj. S tým tiež súvisí možnosť regulácie otáčok a celková ergonómia.

"Flexka" je na to veľká? Vezmi si Dremel

Ako Proxxon Micromot, tak i Dremel 3000 sú určené pre jemné a presné práce - vŕtanie milimetrových a menších otvorov, brúsenie, frézovanie jemných kriviek a leštenie malých plôch. Proste všade tam, kde z hľadiska precíznosti práce a veľkosti výrobku nie je možné použiť bežnú uhlovú brúsku alebo vŕtačku. Aj z toho dôvodu sú oba nástroje dodávané so širokou paletou rôzneho príslušenstva - malé vrtáky, brúsne kotúčiky, kamene rôznych tvarov, frézky, filcové kotúčiky na leštenie atď. Mnoho ďalších nástrojov a rozširujúcich modulov je samozrejme možné dokúpiť neskôr.

Dremel - etalón vo svojej kategórii

Multifunkčné nástroje značky Dremel sú asi tým prvým, s čím sa v tejto kategórií náradia stretnete. Dremel 3000 má motor s výkonom 130 W a možnosť regulácie otáčok v nezaťaženom stave v rozmedzí od 10 000 do 33 000 ot./min. Otáčky sa neregulujú plynulo, ale skokovo v desiatich krokoch.

Výhodou multifunkčného nástroja Dremel 3000 je široká paleta rôzneho príslušenstva. V kufri s vŕtačkou nájdete napríklad sadu brúsnych kotúčikov, ktoré je možné ľahko nasadiť k "rýchlonástavcu", ktorý výrobca označuje ako EZ SpeedClic. Proste kotúčik len nasadíte a pootočíte, aby zaskočila tvarovaná západka. Ďalšie pribalené brúsne nástroje, vrtáky a frézky nasadzujete buď priamo, alebo pomocou skrutkovača.

Dremel 3000 je pre veľmi jemnú prácu pomerne veľký. Výrobca preto pribaľuje praktickú ohybnú hriadeľ, ktorej zakončenie dobre padne do ruky. Na túto hriadeľ si ale musíte premontovať skľučovadlo. Upevnenie nástrojov do kľučovadla je pritom obvyklé - stlačíte aretačné tlačidlo, povolíte hlavu a nástroj vložíte do otvoru.

Celkovo je možné nástroj Dremel 3000 odporučiť pre najrôznejšie použitie. Využijú ho modelári, elektrotechnici, kutilovia a snáď každý pritom ocení v tejto kategórii veľký výkon a široký rozsah otáčok. Nástroj sa dodáva v kufri a súčasťou príslušenstva je okrem nástavcov a pružnej hriadele aj praktický držiak, ktorý môžete upevniť na stenu. Ďalšou výhodou nástrojov Dremel je široká ponuka ďalšieho príslušenstva, ako sú nástavce pre presné vŕtanie a frézovanie, stojan a tak podobne.


Proxxon Micromot 50 E - nástroj pre precíznu prácu

Oproti DREMEL má nástroj Proxxon Micromot 50 E externý napájací zdroj. Vďaka tomu je menší a dobre padne do ruky. Jeho motor má ale slabší výkon, a to 40 W. Aj preto nájde tento nástroj uplatnenie hlavne tam, kde je potrebná naozaj precízna a jemná práca s presnosťou na zlomky milimetrov. Ponúka plynulú reguláciu otáčok v rozmedzí od 5 000 do 20 000 ot./min. Regulátor vo svojej krajnej polohe zároveň funguje ako vypínač a podľa skúseností užívateľov pracuje pomerne presne - skutočné otáčky naprázdno zodpovedajú údajom na stupnici prístroja.

Veľkou výhodou externého napájacieho zdroja je tiež to, že pracujete s nízkym a bezpečným napätím. To sa môže hodiť napríklad v prípade, že využívate nejakú brúsnu či chladiacu kvapalinu. Zdroj samotný je pomerne ťažký a je teda na stole stabilný. S vŕtačkou ho prepája pružný točený kábel.

Pre pripojenie nástrojov využíva Micromot klieštinové skľučovadlo (v balení nájdete niekoľko výmenných klieštin pre rôzne hrúbky upínacích nástrojov). Nástroje tu upínate tak, že stlačíte aretačné tlačidlo na boku a hlavicu ručne utiahnete. Umiestnenie aretačného tlačidla je asi jedinou chybou v inak bezproblémovej ergonómii celého prístroja. Tlačidlo vám proste pri držaní v ruke trochu zavadzia.

Podobne ako Dremel 3000 sa aj Proxxon Micromot 50 E sa dodáva v kufríku, v ktorom okrem samotného nástroja nájdete aj napájací zdroj, dva mikrovrtáky, rezné kotúče, leštiace kotúčiky, mosadznú kefu, diamantový hrot, brúsne hroty rôznych tvarov a jemnú frézku.


Ktorý nástroj zvoliť?

Cenovo sú oba prístroje takmer porovnateľné a bude preto záležať hlavne na tom, kde a ako ich využijete. Pre Dremel 3000 hovorí najmä vyšší výkon a široká ponuka príslušenstva, naopak pre Proxxon Micromot hlavne lepšia ergonómia pri práci s veľmi malými výrobkami.

V každom prípade sa ale oplatí investovať aj do ďalšieho príslušenstva. Hodiť sa môže stojan, ktorý z oboch nástrojov urobí malú stacionárne vŕtačku a tiež upínací držiak na stôl. Ten umožňuje upevniť náradie a pri tvarovaní držať len samotný výrobok. Dremel potom ponúka tiež nástavce pre presné vŕtanie, vykružovanie a frézovanie a mnoho ďalšieho príslušenstva. Jednoducho tak získate malú hornú frézku alebo pílu.

Pri práci tiež nezabudnite dobre nastaviť otáčky. Tie závisia nielen od druhu upnutého prístroja, ale aj od druhu obrábaného materiálu. Správne nastavené otáčky sú pre kvalitnú prácu s týmito univerzálnymi nástrojmi kľúčové.

Dremel 3000 - hlavné výhody:

  • Vo svojej kategórii vysoký výkon
  • Jednoduchá fixácia niektorých nástrojov vďaka systému SpeedClic
  • Ohybný hriadeľ ako súčasť balenia
  • Široká ponuka ďalších nástavcov

Proxxon Micromot 50 E  - hlavné výhody:

  • Dobrá ergonómia pre precíznu prácu
  • Externý napájací zdroj - nástroj je ľahký a pracuje s bezpečným napätím
  • Niekoľko veľkostí upínacích klieštin v základnom balení


Technické parametry

Porovnanie

Dremel 3000-1/25

Proxxon Micromot 50/E

Typ brúsneho nástroja (kategória) Multifunkčné náradie Multifunkčné náradie
Vlastnosti elektrozariadenia Vrátane príslušenstva, kufrík Vrátane príslušenstva, kufrík
Výkon 130 W 40 W
Kľudový stav 10000 – 33000 ot./min 5000 – 20000 ot./min
Priemer klieštin 3.2 mm 1 mm
1.5 mm
2 mm
2.4 mm
3 mm
3.2 mm
Typ uchytenia nástroja Upínacie klieštiny Upínacie klieštiny
Prevádzkové napätie 230 V 230 V
12 V
18 V
Vonkajšia dĺžka 190 mm 220 mm
Hmotnosť 550 g 230 g

AUTOR

Michal Doležel

Už niekoľko rokov popularizujem stavebné technológie a využitie obnoviteľných zdrojov energie v domácnosti. Súvisiace produkty rád testujem vo svojom dome. Najviac ma zaujíma solárna technika, ručné náradie akéhokoľvek typu a najrôznejšie prvky inteligentnej domácnosti.