Kliešte - ako vybrať to správne náradie pre elektrikárov

Autor: Tomáš Krásenský, 4. december 2020

Remeselník je bez klieští ako bez ruky a o elektrikárovi to platí dvojnásobne. Preto sme pre vás vybrali niekoľko produktov, ktoré vašu prácu posunú zase o kus ďalej.

Zdravím vás, moje meno je Tomáš Krásenský a pred sebou mám zaujímavý výber zo sortimentu klieští, ktoré sa hodia nielen na prácu s drôtmi a káblami. Vybrali sme modely pre náročných majstrov i profesionálov. Privátna značka TOOLCRAFT reprezentuje výhodný pomer kvality voči cene, značku Knipex snáď nemusím predstavovať. Keby náhodou niekto nevedel, jedná sa o svetoznámu firmu, ktorá sa už od roku 1882 špecializuje práve na vývoj a výrobu klieští. Treťou značkou je Jokari, čo je špecialista na odizolovacie nástroje a všeobecne prácu s káblami.

Začnem ale od základu. Nielen elektrikári sa nezaobídu bez klieští, ako sú kliešte kombinované, ploché okrúhle, štiepacie alebo inštalatérske, ľudovo nazývané sikovky. Sadu týchto klieští so značkou TOOLCRAFT mám od Conrada už viac ako rok a som spokojný ako s kvalitou materiálu, tak aj spracovaním. Prívlastok profesionálne si zaslúžia a za rozumnú cenu získate navyše záruku desať rokov.

A poďme na úzkoprofilové špeciality. Keď sme u značky TOOLCRAFT, nemôžem nespomenúť skvelého pomocníka pre prácu so sťahovacími páskami. Tieto kliešte dotiahnu slučku vopred nastavenou silou a vzápätí odstrihnú nadbytočný koniec. Vďaka úzkemu a dlhému nosu sa dostanú aj do horšie prístupných miest.

Odizolovanie vodičov sa dá robiť mnohými spôsobmi, existuje na to aj veľa rôznych klieští, my sme vybrali produkt značky Jokari. Táto nemecká firma stále inovuje, a tak sú jasne viditeľné rôzne vylepšenia oproti napodobeninám. Prevedenie je robustnejšie, mechanizmus spoľahlivejší, ocenil som aj lepšiu ergonómiu v podobe menšieho roztvorenia rukoväte. Kliešte sa automaticky prispôsobia prierezu vodiča, stačí nastaviť dĺžku odizolovaného konca a stlačiť. Nechýbajú ani brity na krátenie drôtov a káblov do prierezu 2,5 milimetra štvorcového.

Dostávame sa ku kliešťam na dutinky a konektory, ktorým sa hovorí krimpovacie. Ja sám používam veľmi jednoduché lisovacie kliešte na dutinky od značky NWS, ktoré som kedysi zhodou okolností kúpil od Conrada. Sú určené pre vodiče s prierezom 0,5 až 16 milimetrov štvorcových a pre každú dutinku musíte vybrať správny výrez. Miera stlačenia závisí iba na vás, takže to chce cvik a cit, aby ste dutinku zlisovali spoľahlivo, ale nerozdrvili ju.

To samonastaviteľné kliešte na dutinky od KNIPEX sú celkom iná káva. Fungujú na úplne inom princípe, takže odpadá výber správnej drážky pre konkrétnu dutinku. Vďaka samonastavovaciemu mechanizmu je lisovacia sila konštantná bez ohľadu na silu vašich rúk. Navyše vytvára štvorhranné lemovanie, ktoré zaisťuje optimálne kontaktné plochy vo svorkovnici.

No a na záver som si nechal krimpovacie kliešte na modulárne zástrčky typu Western. Okrem toho, že si poradia s konektormi RJ11, 12 a 45, sú vybavené aj zariadením na rezanie a odizolovanie plochých i kruhových káblov. Káble je teda najprv nutné odizolovať, prípadne správne poskladať vodiče, nasunúť konektor a ten vložiť do správneho otvoru v kliešťach. Potom už stačí len stlačiť rukoväte na doraz a máte istotu perfektného lisovaného spoja.

Videli ste, že niektoré kliešte sú univerzálne a využijete ich pri rôznych činnostiach, iné sú naopak veľmi špecializované pre jednu jedinú operáciu, v tomto prípade zacielené na elektrikárov. Niet divu, že keď som na webe Conrad zadal slovo kliešte, vyšlo mi viac ako sedem a pol tisíca výsledkov hľadania. Priznám sa, že u mnohých výrobkov som ani netušil, že také vychytávky existujú, takže to beriem aj ako inšpiráciu.

Testované produkty

AUTOR

Tomáš Krásenský

Hobbymaster